NAJAVA ZBIVANJA: Koncert Lovre Pogorelića

Mostar, 17. 5. 2016.U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. Dana Matice hrvatske, u srijedu, 18. svibnja 2016. godine u 20 sati, u Galeriji kraljice Katarine, bit će priređen koncert pijanista Lovre Pogorelića.

Sponzor večeri je JP Elektroprivreda HZ HB.
Ulaz je slobodan.
MATICA HRVATSKA MOSTAR

______________________________________________________
PROGRAM:

J. Slavenski:
Sonata, op.4
Adagio religioso
Allegro pastorale
F. Chopin:
Prva balada u g-molu, op.23
Druga balada u F-duru, op.38
Treća balada u As-duru, op.47
Četvrta balada u f-molu, op.52
FOTOGRAFIJE: www.lovropogorelich.net

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao „Pijanističku meditaciju“ i istaknuo „…istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog ‘simbolista’ Skrjabina (5. Sonata)“.
Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti propraćen je riječima:
“Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, – njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to je zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova. “
A. Kovács, Eozin magazine, Pečuh, dok je za turneje po Japanu 2012. zapisano:
“…On je krupan čovjek i svira s punim udarom, iako nalazim profinjenost u njegovom zadivljujućem zvuku…” K. Michishita, Let’s Enjoy Tokyo, 5 najboljih koncerata u 2011., te:
“…Njegova izvedba je ekstremno bogata i raznovrsna a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku. Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun …” K. Fushhiya, www.jazztokyo.com.
Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije “… pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima…” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan).
Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran.
U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.
U proljeće 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića. HRT snimila je portret Lovre Pogorelića još 1993., a pretprošle godine intervjuirala ga je u emisiji Knjiga ili život.
Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestivala.

Nina Pogorelić