Obrazovanje ključ socijalne uključenosti Roma Prezentirani dijelovi priručnika za neformalno obrazovanje odraslih Roma

 

U okviru projekta „Bazično obrazovanje odraslih Roma – BERA“ koji financira Evropska unija, danas je u organizaciji Caritasa BiH u EU Info centru u Sarajevu održan ‘Multiplier event’ na kome je predstavljen nacrt Priručnika za neformalno bazično obrazovanje odraslih Roma i Priručnika za učenje u obiteljskom okruženju, koji se odnose na opismenjavanje, digitalne i matematičke vještine. Priručnici su namijenjeni osoblju koje će raditi na neformalnom obrazovanju odraslih Roma i dat će im neophodne informacije potrebne u radu, poput strukture programa, metodoloških uputa i primjera vježbi.

Događaj je okupio predstavnike obrazovnih institucija, centara za socijalni rad, nevladinih organizacija koje rade s romskom populacijom kao i u području obrazovanja odraslih, te predstavnici romskih organizacija, kako bi na temelju osobnog iskustva dali savjete, sugestije i komentare na prezentirane dijelove priručnika.

„Značajno je što će se ‘Multiplier event’ nakon Sarajeva održati u svim zemljama sudionicama projekta i to u: Austriji, Italiji, Portugalu, Rumunjskoj i Srbiji te će se dobiveni rezultati objediniti i koristiti tijekom kreiranja završne verzije priručnika“, izjavila je Ivona Vidačković, voditeljica projekta u BiH.

Na samom početku susreta, sudionicima se obratio šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Delegacije Europske Unije u BiH, g. Jan Snaidauf, koji je naglasio predanost EU društvenoj i gospodarskoj integraciji Roma u BiH. „Socijalno-ekonomska uključenost romske zajednice u BiH je jasan prioritet Europske Unije. Od 2007. godine EU je osigurala više od 7 milijuna eura za proces integracije Roma u BiH. Međutim, unatoč činjenici da je pravo na obrazovanje temeljno ljudsko pravo, mnoga djeca i mladi ljudi zbog brojnih prepreka i razloga još uvijek to pravo ne mogu ostvariti. Naš cilj je vidjeti istu razinu mogućnosti za sve i stoga se nadam da će priručnici o kojima danas raspravljamo doprinijeti tom cilju. Ovim projektom želimo omogućiti odraslim Romima koji nisu pohađali školu da steknu nove kompetencije i time poboljšaju svoje šanse za pristup zapošljavanju, te im time ujedno i olakšali integraciju u društvo”, izjavio je Snaidauf.

„Dio priručnika na kojem je osoblje iz BiH s partnerima iz Austrije, Portugala i Srbije radilo je opismenjavanje. Naš najveći izazov predstavljalo je kreiranje materijala za poučavanje i učenje, te prilagođavanje programa opismenjavanja za učenje u obiteljskom okruženju. Smatram da će današnji zaključci uvelike pomoći pri finaliziranju priručnika, koji će biti kvalitetan i korišten od strane onih kojima i jeste namijenjen“, izjavila je gđa Sandra Bjelan-Guska, stručni suradnik BERA projekta za BiH.

‘Multiplier event-u’ je prethodilo istraživanje i konzultiranje stručnjaka kako bi se kreirali kvalitetni i primjenjivi priručnici. „Tijekom priprema materijala za priručnike, u svim zemljama sudionicama projekta smo intervjuirali stručnjake iz oblasti obrazovanja kao i pripadnike romske populacije s ciljem dobivanja konkretnih informacija o potrebama i mogućnostima ove populacije i dobiveni rezultati su prezentirani danas. Po završetku posljednjeg ‘Multiplier event-a’ te finaliziranja priručnika, s ponosom ćemo ih prezentirati javnosti i besplatno distribuirati“, istakla je voditeljica projekta u BiH, gđa Ivona Vidačković.

Projekt „Bazično obrazovanje odraslih Roma – BERA“ otpočeo 2015. godine kao odgovor na rastuću potrebu za neformalnim obrazovanjem romske populacije i financiran je sredstvima Europske unije, unutar programa Erasmus+.