Održana svečana sjednica Senata SUM-a Obrazovanje je prvo i najvažnije strateško područje Sveučilišta u Mostaru

 

Mostar, 12. prosinca 2019. : U sklopu obilježavanja 42. obljetnice Sveučilišta u Mostaru održana je svečana sjednica Senata SUM-a. Nazočili su gosti iz akademskog, političkog, diplomatskog, vjerskog, javnog i kulturnog života. Tradicija Sveučilišta je, da se jednom godišnje održava javna sjednica Senata kako bi se analizirao rad kroz proteklu godinu, naglasili ostvareni rezultati i promišljalo o budućim izazovima. Za ovaj Dan Sveučilišta ostvareni rezultati u proteklom periodu objedinjeni su u knjigu akademskih ostvarenja koja je objavljena i dostupna svima nakon svečane sjednice Senata. Vodstvo SUM-a definiralo je dva strateška područja djelovanja: Prvi je integracija, a drugi donošenje nove Strategije Razvoja Sveučilišta. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić ističe kako je SUM do danas završilo pravnu integraciju, potom financijsku, kroz novi model financiranja Sveučilišta i akademsku kroz donošenje novog integriranog Statuta.

„Svakim danom Sveučilište jača organizacijski, a snažno ostvaruje i svoju društvenu misiju. U novoj strategiji Sveučilišta obrazovanje je definirano kao prvo i najvažnije strateško područje. Senat je na prijedlog Znanstveno-nastavnih/umjetničkih vijeća donio odluku za pokretanje 20 novih studijskih programa na sva tri ciklusa studiranja i na integriranom studiju. Postojeći i novi studiji učinili su SUM konkurentnijim, privlačnijim i prvim izborom za studiranja. Tom u prilog govori činjenica kako SUM nema pad upisanih studenata u zadnje dvije godine. Danas na Sveučilištu studira i 20% studenata iz zemalja u susjedstvu, najviše iz RH.“, naglašava rektor prof. dr. Zoran Tomić.

Svečanosti je nazočio i predsjednik HNS-a BiH prof. dr. Dragan Čović. Čestitao je obljetnicu Sveučilištu i kazao kako je i on „dijete Sveučilišta u Mostaru“.

„Danas možemo biti ponosni na sve ono što jest Sveučilište u Mostaru kroz svoje 42 godine djelovanja. Ponosni smo na uspjeh našeg Sveučilišta – jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH, što mu daje jednu posebnu odgovornost i jedno posebno poslanje i misiju. Senat SUM-a, predvođen rektorom Tomićem uspijeva definirati sve one osnovne elemente u predvođenju procesa za jedan narod, konstitutivni narod u BiH, ne zapostavljajući potpunu suradnju sa svim ostalima u BiH.“ istaknuo je prof. dr. Dragan Čović

Sveučilište u Mostaru aktivni je i vrijedan član Rektorskog zbora/Rektorske konferencije BiH koju čine osam javnih univerziteta BiH ističe predsjedatelj iste, te rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Milan Kulić.

„U ime Rektorske konferencije / zbora želim da svaki naredni rođendan Sveučilište u Mostaru dočekuje još bolje, jače i spremnije. Da bi bili takvi neophodno je da radimo i surađujemo ovakvim intenzitetom i modelom kojeg mi u okviru Rektorske konferencije/zbora pokazujemo. Pred nama je zadatak zajedništva i suradnje u promicanju akademskih vrijednosti i visokog obrazovanja u BiH.“, kazao je rektor prof. dr. Milan Kulić.

Danas se na Sveučilištu u Mostaru nastava izvodi kroz 155 studijskih programa, od čega je 71 na prvome ciklusu, 69 na drugome ciklusu, četiri na integriranome studiju i 11 na trećemu ciklusu studija. U nastavnome procesu sudjeluje 1017 djelatnika domaćih i vanjskih. Poseban naglasak je stavljen na suradnju s Rektorskih zborom iz Republike Hrvatske čiji Sveučilište u Mostaru dugogodišnji član. U ime Rektorskog zbora RH 42. obljetnicu Sveučilištu čestitao je predsjednik prof. dr. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

U sklopu svečane sjednice Senata Sveučilišta u Mostaru dodijeljene su rektorove nagrade najboljim studentima, plakete za izniman doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju, te širenju ugleda Sveučilišta i plakete za izniman doprinos razvoju Sveučilišta.

Nagrađeni:

Plaketa za izniman doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju, te širenju ugleda Sveučilišta:

1. prof. dr. sc. Damir Kukić

2. prof. dr. sc. Dragan Ljutić

Plaketa za izniman doprinos razvoju Sveučilišta kroz istaknuti rad na znanstvenom, nastavnom i stručnom polju:

1. Prof. dr.sc. Jure Beljo

2. Prof. dr. sc. Snježania Sekušak-Galešev

3. Prof. dr. sc. Jelena Filipović-Grčić

4. Prof. dr. sc. Karmela Barišić

5. Prof. dr. sc. Marijana Sivrić (posthumno)

6. Prof. dr. sc. Krunoslav Šmit

7. Prof. dr. sc. Zoran Đogaš

8. Prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić

Plaketa za izniman doprinos razvoju Sveučilišta:

1. vlč. Vinko Radić

2. dr. sc. Zoran Bekić