Održana završna konferencija IPA AdriGov Projekta

Danas je u Mostaru održana završna konferencija IPA AdriGov Projekta, koji je implementiran u okviru Programa Jadranske prekogranične suradnje, a u kojem je partner Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko- neretvanske županije.

U uvodnom obraćanju, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije,  zahvalio je  kolegama iz prethodnog saziva Vlade koji su znali prepoznati značaj koji projekt AdriGov ima u promicanju istinskih europskih vrijednosti i jačanju međukulturalnog dijaloga, tolerancije i poštivanja različitosti.

”Da i ovaj saziv Vlade dijeli iste europske vrijednosti, ali i da je čvrsto opredijeljen za još snažnije uključivanje u projekte međuregionalne suradnje i što skorije članstvo BiH u EU, pokazuju brojne aktivnosti koje smo započeli – od Akcijskog plana za provedbu Reformske agende do izrade multisektorske integrirane Strategije razvitka HNŽ, koja će pored ostalih strateških dokumenata koje imamo biti dobra podloga za snažnije sudjelovanje u programima i projektima EU-a”, kazao je predsjednik Herceg.

Istaknuo je, također, kako je siguran u to da  Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa, ali i druga županijska tijela uprave, neće stati na ovome nego će se još intenzivnije uključivati u europske projekte kroz koje se promiče razmjena iskustava među partnerima, a dijeljenjem znanja šire dobre prakse i univerzalne europske vrijednosti.

” To je naše zajedničko opredjeljenje i Vlada će uložiti dodatne napore da kroz prekograničnu i međuregionalnu suradnju te zajednički rad na projektima  omogući promoviranje naših gospodarskih, kulturnih, prirodnih i drugih resursa, ali i njihovo održivo korištenje i upravljanje”, zaključio je predsjednik Herceg.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, u svom obraćanju podsjetio je nazočne, kako je IPA Projekt AdriGov započeo 1.10.2012. godine, a voditelj  cjelokupnog posla bila je talijanska regija Molise.

”Sveukupni Proračun projekta je 3.346.712,00,00 €, a zemlje partneri su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija i Crna Gora. Generalni cilj je definiranje i implementiranje Adri Gov plana kako bi se promovirala  suradnja i zajednički model upravljanja na Jadranskom području, kroz identificiranje i diseminaciju najboljih praksi i poticanje zajedničkih inicijativa”.

”Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa, u sklopu Projekta, pored zajedničkih, provelo je nekoliko specifičnih aktivnosti,  posebno na planu održavanja obuka stranih jezika za državne službenike i mlade pripravnike, organizirali smo dvodnevnu Konferenciju o ulozi jezika i kulture u jačanju međuregionalne suradnje, organizirani su seminari na kojima su predavači bili profesori iz zemalja partnera na projektu, snimanje dokumentarnog filma o prirodnim i kulturnim znamenitostima HNŽ, kulturna večer u suvremenom Interpretacijskom muzeju u Mostaru, te brojni drugi događaji”, kazao je ministar Hadžović.

Predavači na završnoj konferenciji bili su Semina Ajvaz, mr. komunikologije, o temi ”Kultura dijaloga i vještine komuniciranja u poslovnom okruženju i Samira Demirović, mr. komunikologije, o temi ”Poslovno komuniciranje i službena korespondencija”.

 

AUDIO: Nevenko Herceg