Otvoren “Sajam srednjih škola Grada Mostara 2018”.

 

Mostar 18. 4. 2018. – U organizaciji Grada Mostara i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u suradnji s Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, srednjim i osnovnim školama s područja Grada Mostara, Vijećem mladih Grada Mostara i Vijećem učenika srednjih škola Grada Mostara, u zgradi federalnih institucija u utorak je tradicionalno otvoren sedmi “Sajam srednjih škola Grada Mostara 2018″.
Sve srednje škole s područja Grada Mostara, 19 javnih i tri privatne, predstavile su se a učenici su mogli doznati informacije o školskim zanimanjima, projektima i izvannastavnim aktivnostima.
Po riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u HNK-u Rašida Hadžovića, po prvi put zajedno sa srednjim školama, a u suradnji s Privrednom komorom Grada Mostara, su zainteresirane građevinske, turističko – ugostiteljske, stručne i elektrotehničke firme.
Načelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je kako na ovogodišnjem sajmu sudjeluje više od 2.300 učesnika, od čega više od 1.100 učenika osnovnih škola s područja Grada i više od 1.000 učenika srednjih škola zajedno s profesorima i direktorima.
U sklopu Sajma, organiziran je kviz za mješovite školske timove učenika srednjih škola s područja HNK-a o temi “Obrazovanje bez diskriminacije”. Zatim istraživanje mješovitih timova učenika srednjih i osnovnih škola o temi ”Boje Hercegovine” te Girls Day – promocija tehničkih zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola, kao i sajamska aktivnost ”Upoznaj Europu”.
U sklopu sajma bit će upriličen Leap In Mostar, Konferencija za mlade ”Znanja i vještine relevantne za tržište rada” te debata između srednjoškolaca i studenata Pravnih fakulteta iz Mostara na odabranu temu vezanu za Evropu i evropske integracije. Ove godine sajamske aktivnosti podržali su i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini putem Programa Prilika plus, Privredna komora Grada Mostara, GIZ- Njemačko društvo za međunarodnu suradnju i Evropski parlament mladih Bosne i Hercegovine – Regionalni ured u Mostaru.

PR GM