Počela nova akademska 2020./2021. godina na SUM-u

 

 

Počela je nova akademska 2020./2021. godina za studente svih ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru u online okruženju.

 

„S jedne strane tužni smo što se danas ne možemo vidjeti uživo, ali, s druge strane, sretni smo da Sveučilište u Mostaru ide u korak s razvijenim IT tehnologijama i da je spremno odgovoriti na sve izazove, pa i izazov COVID-19 s kojima se suočavaju sva sveučilišta u svijetu“, kazao je rektor prof. dr. sc. Tomić.

 

Sustav za online učenje Sveučilišta u Mostaru SUMARUM upisalo je više od 11 000 studenata i više od 800 nastavnika, a otvoreno je više od 3 000 virtualnih kolegija. Više od 20 0000 obrazovnih materijala naši su nastavnici postavili na sustav SUMARUM.

 

„Svi ovi podatci ukazuju nam da je u slučaju pogoršanja stanja u svezi s COVID-19, Sveučilište u Mostaru pripravno nastavilo djelovati i osiguralo optimalne modele učenja i usvajanja znanja da obrazovanje vas brucoša i naših studenta viših godina ne bi stagniralo“, kazao je rektor.

 

Rektor prof. dr. sc. Tomić je istaknuo kako su svjesni važnosti i nezamjenjivosti tradicionalne nastave, praktičnih, laboratorijskih vježbi i praksi. Senat Sveučilišta u Mostaru donio je odluku da ti oblici nastave budu prioritet i da se izvode na svim fakultetima u skladu s postojećim epidemiološkim uvjetima.

 

„Ponavljam, svi se želimo, vi studenti, mi djelatnici Sveučilišta u Mostaru, što više vratiti nastavi uživo, ali morate biti svjesni da će nam vaše zdravlje i zdravlje nastavnika, nenastavnoga osoblja i svih drugih osoba u procesu rada i studiranja biti na prvom mjestu i najvažnije. Stoga, ako bi se mijenjao model učenja, to će biti u svezi s općim stanjem pandemije koronavirusa i zaštite studenata i svih nas zajedno“, poručio je brucošima rektor Tomić.

 

V.d. predsjednica Studentskog zbora Marija Barun je istaknula kako SUM ima odličnu medunarodnu suradnju s fakultetima diljem Europe, a studenti s razmjena vrate se s novim poznanstivma, novim bogatstvom nekog drugog naučenog jezika, znanja…

 

„Naše Sveučilište i Studentski zbor nudi brojne mogućnosti poput športskih Studentskih natjecanja, studentskog Teatra gdje je Studentski zbor u suradnji s HNK osigurao besplatne vaučere za brojne kazališne predstave, naglasila bih tečajeve stranih jezika gdje iz godine u godinu imamo sve veći broj prijavljenih studenata“, navela je neke od aktivnosti Studentskog zbora Marija Barun.

 

Ured za odnose s javnošću

 

AUDIO: Zoran Tomić