Početak mjeseca u NPM-u uz Harisa Burinu i Almina Kaplana

 

Mostar, 31.10.2017.U Narodnom pozorištu Mostar mjesec novembar počinje gostovanjem poznatog bosanskohercegovačkog glumca Harisa Burine sa njegovom monodramom te novim programom ciklusa “Književni most” u kojem ćemo ugostiti pjesnika Almina Kaplana.

Haris Burina će na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u petak, 3.11. u 20 sati izvesti svoju monodramu “Tako je govorio Lepi”. Riječ je o Burininom autorskom djelu, koje je do sada s ogromnim uspjehom i u punim salama izveo u Tuzli, Sarajevu i Zenici, a sada dolazi i u Mostar. Ideja za nastanak ovog djela rođena je prilikom snimanja igranog filma “Balada o Pišonji i Žugi” u kojem Burina ostvaruje ulogu Lepog, legendarnog lika iz istoimene čuvene pjesme poznate rock grupe Zabranjeno pušenje.
Kroz izuzetno zabavnu i duhovitu (ne)stand-up komediju Burina donosi priču o svojim komšijama, roditeljima, supruzi, tuzlanskim kriminalcima, sarajevskim taksistima, mostarskim liskama, kao i vrhunskim prijateljima iz svijeta glume, muzike, estrade… Burina kaže da je nastanku “Lepog” kumovao njegov veliki prijatelj Sejo Sexon kojeg je nazvao i svojim “duhovnim bratom”. Za predstavu “Tako je govorio Lepi” kaže da je riječ o odličnoj komediji uz koju će se publika itekako nasmijati!

“ Već dva puta sam igrao svoju monodramu ‘Ćorkan’ pred prepunom salom u Mostaru, gdje su bile najveće ovacije i najljepše druženje s publikom nakon predstave. Na festivalu komedije ‘Mostarska liska’ sam osvojio Lisku i za najboljeg glumca večeri i za najboljeg glumca festivala, i to me, pored moje privatne ljubave prema Mostaru, obavezuje svaki put tako da svaki moj dolazak u Mostar stvara veliku tremu, odgovornost i radost.
Ovaj je stand up ustvari anti – stand up jer sam htio da kažem koliko ljudi izlaze na binu ne imajući šta kazati, i upravo zato je ovo ne – stand up: kako bih naglasio svoje poštovanje prema istinskim glumcima koji se bave ovim poslom i koji su u stanju da izađu sami na scenu, a da pri tome čuvaju umjetnost. U predstavi govorim i o svom privatnom, a jednako tako i o svom profesionalnom životu. Dosadašnja igranja su pokazala da ja ne mogu fiksirati dužinu trajanja predstave iz prostog razloga što to vrijeme provedeno sa publikom nevjerovatno brzo prođe, a praktično predstava može da traje između sat i pol do dva sata a da to niko ne osjeti. Ta interakcija između glumca i publike je ono što je bilo moj cilj i u potpunosti ispunjavam i opravdavam naslov predstave ‘Tako je govorio Lepi’”, izjavio je Burina.

Cijena ulaznice za monodramu Harisa Burine u petak, 3.11. u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a, rezervacije na broj telefona 036/ 550 – 128, mail marketing@npm.ba i porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

U ponedjeljak, 6.11. u 19 sati u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar nastavljamo s programom “Književni most”, u kojem ćemo ovog puta ugostiti nagrađivanog pjesnika Almina Kaplana. U živom dijalogu s autorom razgovaramo o njegovoj najnovijoj knjizi poezije “Bukara” koja se po prvi put predstavlja u javnosti, zatim o “Mostarskoj zbirci”, o prvom romanu koji tek izlazi iz štampe, o pisanju, poeziji, društvu, vremenu… Ulaz je besplatan!