Pomoć i poruke potpore stradalom području Hrvatske iz BiH, Crne Gore, Srbije

SARAJEVO/MOSTAR/TIVAT/BEOGRAD, 30. prosinca 2020. (Hina) – Pomoć, potpora i izrazi solidarnosti pristižu u potresu stradalim područjima Hrvatske iz susjednih zemalja od vjerskih poglavara i institucija, preko udruga Hrvata do civilnog društva.
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je u srijedu izraze solidarnosti s Hrvatskom i svima koji su postradali u razornom potresu.
Kardinal Puljić je u ime cjelokupne Crkve u BiH u dva odvojena pisma zagrebačkom nadbiskupu kardinau Josipu Bozaniću te sisačkom biskupu Vladi Košiću ponudio izraze razumijevanja i solidarnosti temeljene i na činjenici da je i osobno doživio nekoliko potresa iz kojih nosi bolna iskustva.
„Zato posebnim bratskim osjećajima najprije izražavam kršćansku sućut obiteljima poginulih, a vjerničku solidarnost s Vama osobno, pastirom te mjesne Crkve, kao i sa cijelom napaćenom Crkvom koju predvodite, a koja prolazi teška iskušenja“, poručio je kardinal Puljić biskupu Košiću kako ga citira Katolilka tiskovna agencija Biskupske konferenije BiH (KTA).
U poruci kardinalu Bozaniću, osim izraza zajedništva, poželio je duhovnu i materijalnu obnovu u novoj godini.
„U toj blizini i zajedništvu molimo svjetlo i snagu milosti Božje za svaku osobu, posebno za one koji se teško nose s ovim iskušenjima. Neka nas ovo božićno otajstvo koje slavimo ojača u stvarnosti Božje blizini pa da s Bogom hrabro zakoračimo u novo ljeto koje je nova šansa duhovne i materijalne obnove“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.
Caritas u Mostaru među prvima je u srijedu pokrenuo akciju prikupljanja pomoći stanovnicima pogođenim potresom u Hrvatskoj, a uključile su se brojne kompanije i udruženja s istom misijom pomoći.
Zajedno s telekomunikacijskom kompanijom HT Eronet iz Mostara, tamošnji Caritas je započeo akciju prikupljanja pomoći za porušenu Banovinu.
“Ovaj potres potiče nas da, barem donekle, uzvratimo ljubav kojom Hrvatska već godinama pomaže Crkvu i Hrvate u Bosni i Hercegovini posebno akcijom Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini koja se svake godine u korizmi provodi uz animacijsku, medijsku i financijsku potporu Hrvatskog Caritasa”, navodi se u obavijesti. Pojašnjava se kako će novac kojega građani doniraju biti proslijeđen potrebnima posredstvom Hrvatskog Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije.
Tijekom dana akciju prikupljanja potrepština i novca započeli su i pripadnici kluba navijača Ultras Zrinjski iz Mostara.
Sućut i potporu stanovnicima Banovine iskazao je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, dok je više privatnih kompanija odlučilo financijski i materijalno pomoći ljude nastradale u potresu.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uputili su u srijedu izraze sućuti hrvatskim dužnosnicnima i građanima zbog stradalih u potresu koji je pogodio sjeverne dijelove zemlje pruzročivši velika razaranja.
I na sjednici Doma naroda parlamenta Federacije BiH koja je u srijedu održana u Sarajevu zastupnici su iskazali solidarnost s Hrvatskom i uputili izraze sućuti zbog stradalih u potresu.
Zastupnici su u zajedničkoj poruci istaknuli kako stanovnici Zagreba, Petrinje, Gline i drugih mjesta pogođenih potresom nisu sami u najtežim trenucima najavivši kako će uskoro uslijediti konkretna pomoć.
Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV), odnosno Hrvatski savjet u Crnoj Gori, pozvao je sve crnogorske građane, koji žele pomoći stradalom stanovništvu Petrinje, da to mogu učiniti uplatama donacija na posebni račun koji je otvoren pod imenom ,,za pomoć Petrinji”.
HNV je uputio izraze sućuti i potpore predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću i gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću povodom katastrofalnih potresa koji su najviše pogodili Petrinju.
Malobrojna hrvatska zajednica u Crnoj Gori iskreno suosjeća s patnjama svakog hrvatskog čovjeka i u okvirima svojih mogućnosti će uputiti pomoć kako bismo time iskazali solidarnost i učvrstili zajedništvo koje traje stoljećima, kaže se u poruci HNV-a Crne Gore.
Ispred Veleposlanstva RH u Beogradu održan je skup solidarnosti i potpore građanima Hrvatske s kojeg je aktivistica Aida Ćorović poručilao da ni korona ni kiša ni potresi ne mogu spriječiti “da volimo naše prijatelje, da poštujemo jedni druge i u ovim surovim prilikama solidarnošću i podrškom pokažemo da nas mnogo više toga spaja nego li razdvaja jer zajednički dijelimo ovaj prostor”.
Skup solidarnosti s građanima Sisačko-moslovačke županije i Zagreba organizirala je građanska inicijativa Ne davimo Beograd, a nekoliko desetaka Beograđana okupilo se ispred Veleposlanstva Hrvatske da uputi poruke potpore i suosjećanja Petrinji, Sisku i Zagrebu nakon niza katastrofalnih potresa u posljednja dva dana.
“Ovo je naša simbolična gesta kojom želimo iskazati solidarnost sa građanima svih krajeva Hrvatske pogođenih potresom jer mislimo da je važno pokazati da cijela regija stoji zajedno, bez obzira na nacionalnost i religiju. Ovo su trenuci u kojima svim moramo pokazati solidarnost”, rekao je aktivist Dobrica Veselinović.
Veleposlanik RH Hidajet Biščević zahvalio se građanima koji su došli podržati Hrvatsku, ocijenivši kako ta solidarnost “mnogo znači u ovim teškim trenucima”.
Biščević se zahvalio i Vladi Srbije jer je, kako je naveo, donijela odluku o donaciji od milijun eura za pomoć postradalim područjima u Hrvatskoj.
(Hina)