Priopćenje za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH

 

Uoči današnjeg sastanka lidera političkih stranaka kod veleposlanice SAD M. Cormack, Glavno vijeće HNS podsjeća na temeljna načela na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina, tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujući princip svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svojim odlukama. Poštivanje ovih principa i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ podrazumijeva promjenu Izbornog zakona kako bi se ostvarilo „legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to na svim administrativno-političkim razinama.

Ustavni sud BiH također podsjeća na „opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika“

Glavno vijeće HNS očekuje da se na današnjem sastanku dosljedno poštuju temeljna načela Ustava BiH kao i odluke Ustavnog suda BiH. Svi drugi pravni akti moraju biti usuglašeni s ovim načelima i odlukama što se odnosi i na odredbe entitetskih ustava.

Vjerujemo kako će predstavnici bošnjačkih stranaka pokazati odgovornost kako bi se stvorili uvjeti za izmjene Izbornog zakona BiH i omogućilo formiranje zakonodavnih tijela nakon općih izbora 2018. godine.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS, Dr. Božo Ljubić