Privedeni kraju radovi na Mikačića kući

Mostar – 9. 5. 2016 – Proteklih dana privedeni su kraju radovi na postavljanju termo fasade na pročelju stambenog poslovnog objekta poznatijeg kao „Mikačića kuća“ te ličenje završnog sloja.
Skoro su ugrađeni vanjski otvori, vrata i prozori, a izvode se i završni radovi u stubištu zgrade, te postavljaju vanjski priključci za komunalne instalacije.

Prema projektu, u prizemnom dijelu bit će izgrađen poslovni, a na katovima stambeni dio. Projekt financira Grad Mostar, a izvođač radova je Građevinsko poduzeće „Hering“.

U zgradi je projektirana nadogradnja trećeg kata sa ukupno deset stanova, čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. poznatije kao „Ćiro’“, a koja se ne planira obnavljati. Vrijednost cijelog projekta obnove Mikačića kuće je više od 1,200.000 KM.

U proračunu za 2015. godinu bila je predviđena stavka pod nazivom: ,,Sudjelovanje u sufinanciranju ratom devastiranih zgrada” u iznosu od 850.000 KM, a koja se između ostalog odnosila i na obnovu zgrade na Bulevaru br. 1,3,5 ,poznatija kao ”Mikačića kuća”.

„Mikačića kuća“ je, do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića. Kada se u potpunosti završi s njezinom obnovom, ovaj stambeno-poslovni objekt, izgrađen između 1878. i 1901. godine, trebao bi ponovo biti dio urbane prepoznatljivosti uže gradske jezgre Mostara.

Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora, odnosno žalbe i kasnije tužbe od strane poduzeća „Velmos Company, obnova bila zaustavljena. Županijski je sud 19. rujna 2009. odbacio tužbu kao neutemeljenu, a radovi na obnovi su tako nakon godina zastoja nastavljeni.

Ured za odnose s javnošću