PROMOVIRAN „PRIRUČNIK O RADU SA OSOBAMA ZADRŽANIM U PROSTORIJAMA ZA ZADRŽAVANJE“

 

U prostorijama Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu održana je promocija „Priručnika o radu sa osobama zadržanim u prostorijama za zadržavanje“, u čijoj izradi su učestvovali predstavnici ICITAP-a, Policijske akademije, tužilaštva i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.
Svečanoj promociji su prisustvovali Wiliam C. Kuehl, ICITAP-ataše za BiH, predstavnici drugih međunarodnih organizacija, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, direktor Policijske akademije Damir Vejo, rukovodioci policijskih agencija u Federaciji BiH i predstavnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je zahvalio Wiliamu Kuehlu na podršci u izradi ovog priručnika, dosadašnjoj uspješnoj saradnji i realizaciji obuka iz oblasti sigurnosti. Također, zahvalio je svima koji su doprinijeli izradi ovog priručnika, a posebno je pohvalio saradnju Policijske akademije s predstavnicima tužilaštva i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.
Wiliam C. Kuehl je iskazao zadovoljstvo i zahvalnost Policijskoj akademiji i svim drugim policijskim agencijama koje su dale doprinos u izradi ovog priručnika. Izrazio je nadu da će ovaj priručnik služiti svim policijskim službenicima u radu s osobama lišenim slobode.
Direktor Policijske akademije Damir Vejo je istakao značaj Priručnika, koji će služiti policijskim službenicima u obavljanju svakodnevnih poslova, imajući u vidu značaj evropskih i međunarodnih standarda u radu policije.
Bosna i Hercegovina je potpisnica UN-ove Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, te je bilo neophodno propisati jedinstvena pravila postupanja policijskih službenika sa osobama lišenim slobode, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU