Proslavljen sv. Toma na Bijelom brijegu u Mostaru

Župa sv. Tome apostola na Bijelom brijegu proslavila je sinoć svog zaštitnika, i ujedno to je glavna teme 40. emisije iz religijske kulture „Živi mostovi“, urednika i voditelja mr. sc. Zorana Zekića. Svetu misu u novoj crkvi predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, uz desetak svećenika te liturgijsku glazbu Mješovitog župnog zbora sv. Tome. Prije same svetkovine, bila je trodnevnica, prvog dana misu je predvodio fra Marko Bandić župni vikar na Humcu u Ljubuškom, druge večeri fra Fran Ćorić župni vikar Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla Mostar, treće večeri don Marin Krešić iz župe Aladinići, te su bile mogućnosti za ispovijed.
Župnik ove župe don Damir Pažin iskazao je zadovoljstvo zbog proslave nove crkve i zahvalio svima koji su pomogli gradnju ovog crkvenog hrama, te samom provincijalu fra Jozi Grbešu što je predvodio svečano liturgijsko slavlje na samu svetkovinu sv. Tome. U homiliji je provincijal fra Jozo govorio o sv. Tomi i njegovim krizama vjere.
U svakom od nas prebiva sv. Toma. Svatko od nas u jednom trenutku kaže „Gospodin moj, i Bog moj“. Lijepo je biti dio tradicije i svih vjernika, ali ima i grešnika, koji su se kasnije digli u visine. Sv. Tome je zanimljiv čovjek. U vrijeme nakon Isusova uskrsnuća, kada su se apostoli razbježali, i kada od straha nisu znali kamo da idu, kada se čovjeku sruši jedan svijet, onda svako pođe svojim putem. To je vrlo ljudski. Kada dođe vrijeme padova i straha, onda čovjek ne vjeruje. U Tomi i mi možemo prepoznati taj strah i put neizvjesnosti, istaknuo je provincijal.
Isus dolazi u zajednicu ali Tome nema. Gdje je bio Toma i u kakvom je stanju bila njegova duša, zapitao se provincijal fra Jozo. Ipak, vraća se među svoje učenika i možda je najveći njegov problem, ne što nije vjerovao Kristu, nego nije vjerovao svjedocima. Svi mu kažu a on kaže dok ne vidim i ne dotaknem njegov bok, ne vjerujem. To je tako ljudski i stvarno. Toma ne vjeruje svjedocima. Ta sudbina običnog čovjeka, naroda i nacija ili obiteljskog čovjeka, danas se ponavlja i zato se plaća visoka cijena. Toma se vraća i susreće svog Spasitelja, i vjeruje.
Toma, konačno otkrio da vidjeti znači vjerovati i vjerovati znači vidjeti.
Zaključio je fra Jozo kako iz propadljivog može postati nepropadljivo, iz grešnog može biti dobro. Jedan nobelovac je rekao da svi ateisti, iako to neće reći, svi su u sebi vjernici. Početna točka čovjeka je vjerovanje.
Pitanje vjere, je pitanje svih pitanja!

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama

Urednica programa: Ana-Marija Dedić

Urednik emisije i voditelj:  Zoran Zekić

Tonska realizacija: Ivan Raguž

Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 4. srpnja 2024. godine.

88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!

STREAM : www.glasmostara.ba

https://www.facebook.com/mostarska.panorama/

https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/