Prosvjed protiv Vučićeva posjeta završio bez incidenata

ZAGREB, 12. veljače 2018. (Hina) – Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj, te povicima “izdaja, izdaja” iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Govoreći na Jelačićevu trgu s improvizirane govornice predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić poručila je “onima gore” da više neće šutjeti te i sama povikala “izdaja, izdaja”.

Udruga udovica zalaže se za dijalog i razvoj dobrosusjedskih odnosa, ali na načelima istine i pravde, a to ovdje nije slučaj. U ime svih stradalnika poručila je da svi, pa i srbijanski predsjednik, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih. “Pitam vas je li je to Aleksandar Vučić zaslužio”, upitala je na što su prosvjednici odgovorili uzvicima”nije” i zvižducima.

“Ovdje smo da mu jasno i glasno kažemo – znamo te Aleksandre Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio širom ‘lijepe naše’. Zbog mržnje koju ste ti i tvoji istomišljenici sijali po Hrvatskoj, naša djeca nemaju svoje očeve”, poručila je Bartolić.

Skupu se obratio i bivši branitelj Vjekoslav Magaš koji je poručio da Hrvatsku iz Srbije ne blate neki nebitni pojedinci već ministri u srbijanskoj Vladi te da se u Srbiji sotonizira Hrvatska. Ne bi ga smetalo da se takav susret održao negdje u inozemstvu umjesto u Zagrebu, te ga je ocijenio “diplomatskim nedonošćem” u trenutku zategnutih odnosa.

Na skupu je pušten Vučićev ratnohuškački govor u okupiranoj Glini 1995. godine, no zbog tehničkih problema nazočni su ga jedva čuli. Uz niz domoljubnih pjesama i recitiranja domoljubne poezije na skupu je podignut veliki transparent na kojem je pisalo “Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu”, a nošeni su i transparent “Zapamtite Vukovar” kao i hrvatske zastave, te zastave HSP-a i HOS-ova na kojoj je pisalo “Za dom spremni”.

Nakon skupa na Jelačićevu trgu prosvjednici su se Radićevom ulicom uputili prema Kamenitim vratima, dio se tamo pomolio, a drugi dio krenuo prema Markovu trgu, gdje ih je dočekala policijska barikada.

Povicima “izdaja, izdaja”, pjevanjem domoljubnih pjesama i glasnim povicima nezadovoljstva prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo jer im je zapriječen pristup Markovu trgu, no nakon nekog vremena mirno su se razišli, a prosvjed je završio bez incidenata.

(Hina)