Srednjoj medicinskoj školi Sestara milosrdnica u Mostaru dodijeljen prestižan certifikat Super ekoškole

U Hotelu Holiday u Sarajevu, 19. i 20. lipnja održana je završna konferencija projekta „Misli o prirodi“ pod nazivom „Tko će sada misliti o prirodi?“. Ovaj skup pružio je jedinstvenu priliku za umrežavanje, razmjenu ideja i zajedničko promišljanje o tome kako svi zajedno možemo raditi na očuvanju prirode u Bosni i Hercegovini i na taj način doprinijeti očuvanju našeg jedinog doma, planete Zemlje.
Projekt Misli o prirodi se već četiri godine provodi u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom CPCD-a uz financijsku podršku Švedske. Jedna od komponenti projekta je Certifikacijski mehanizam Eko škola.
Srednja medicinska škola Sestara Milosrdnica u Mostaru je kroz Certifikacijski mehanizam Eko škola uključena u projekt u drugoj fazi zajedno sa 15 osnovnih i srednjih škola HNŽ i ZHŽ u travnju 2023. godine.
Za aktivnosti provedene u području zaštite okoliša koje uključuju učenike, nastavnike, nenastavno osoblje, roditelje, javne ustanove, medije, eko udruge i sl. škola je osvojila 95 od 100 bodova i na taj način stekla certifikat i status Super ekoškole. Zahvaljujući osvojenom broju bodova škola dijeli prvo mjesto s još dvije škole Drugom gimnazijom Mostar i OŠ Ivane brlić Mažuranić Humac, Ljubuški.
Što je Super ekoškola?
Kada škola dobije jedan ovakav certifikat to potvrđuje kako škola implementira najbolje prakse odgoja i obrazovanja za okoliš, otvorena je za suradnju, prepoznatljiva po svom ekoangažmanu, kontinuirano promovira brigu o okolišu i kao takva je prepoznata u lokalnoj zajednici.
Na svečanosti dodjele certifikata, upriličenoj drugi dan konferencije koji je posebno posvećen Eko školama kao vrlo važnoj komponenti projekta, našu školu su predstavljale ravnateljica škole Stana Rotim i eko koordinatorica projekta Valentina Planinić.
U panel diskusiji pod nazivom „Snaga zajedništva – Kako Eko škole u BiH čine razliku?“ zajedno s pet drugih škola, sudionica projekta, predstavljeni smo kao primjer dobre prakse u implementaciji Akcijskih eko planova koje je potrebno realizirati kako bi se postigao status Eko škole.
Nakon ovako iznimno uspješnog završetka projekta želimo se zahvaliti svima koji su nas na bilo koji način podržali, a bilo ih je jako puno od roditelja do javnih ustanova, eko udruga, medija i sl..
Priča o ekologiji u našoj školi ovdje ne završava. Ona se nastavlja prvenstveno kroz rad Ekološke sekcije, kroz otvorenost škole za suradnju sa svima u lokalnoj zajednici i šire koji dijele naše stavove i vrijednosti o važnosti zaštite okoliša.