Tvrtke zbog donacija prikupile simpatije hercegovačke javnosti

 

 

Tvrtke koje su tijekom pandemije koronavirusom iskazale svoje društveno-odgovorno poslovanje, na jednostavan način postale su vrlo vidljive u zajednici te su tako prikupile simpatije hercegovačke javnosti, potvrđuje to analiza Udruge studenata odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru – PRUMO.

Članovi udruge su analizom korisničkih objava na društvenoj mreži Facebook željeli potvrditi tezu da su tvrtke tijekom novonastale krizne situacije lakše dospjele u medije, a kod publike iskazala pozitivne reakcije.

„Obradom više od 500 korisničkih objava na Facebooku utvrdili smo da je više od polovice (61 posto) njih pozitivno usmjereno na pothvat tvrtki u iskazivanju društvene odgovornosti. Od toga je 14% negativno prema organizaciji, dok 25% korisničkih objava uopće nema veze s temom objave“, kazala je članica udruge Nela Azinović.

Dodaje kako su se za obradu korisničkih objava na Facebooku odlučili jer je to trenutno najjednostavnija mjerljiva metoda dobivanja povratne informacije od različitih ciljanih skupina.

Osim analiziranih korisničkih objava, skoro 300 objava su korisnici podijelili sa svojim prijateljima, a podršku su iskazali i s više od 11 tisuća lajkova.

Analizirane su objave pratitelja na 13 Facebook stranica hercegovačkih medija, do kojih je polovica došla na neizravan način.

„Dio tvrtki vrlo skromno je prihvatilo društvenu odgovornost, jer se nisu izravno obratili medijima, nego su to uradile organizacije prema kojima se iskazala društvena odgovornost. Tvrtke koje su se pak oglasile o obavljenom činu, prostor u medijima su dobile bez plaćanja objava. Barem to nije bilo istaknuto u objavama“, kazao je predsjednik PRUMO udruge Marko Mlikota.

Mlikota pojašnjava kako se društvena odgovornost uglavnom ugledala u donacijama novčanih sredstava ili različite opreme zdravstvenim ustanovama.

Ističu kako je stanje s pandemijom već donijelo posljedice na domaću i svjetsku ekonomiju, ali da se ta krizna situacija nužno ne mora negativno ogledati. Organizacije ovu krizu trebaju prihvatiti kao izazov i svoje poslovanje nastojati prilagoditi modernim tehnologijama, na temelju čega ne samo da mogu zadržati održivost nego ostvariti i pozitivnije rezultate poslovanja.

Udruga studenata odnosa s javnošću PRUMO