U petak online predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“

 

Narodno pozorište Mostar i ovog petka nastavlja praksu online prikazivanja predstava, a ovaj put riječ je o predstavi „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ rađenoj po tekstu Derviša Sušića, u režiji Šemsudina Gegića, koja će publici biti dostupna u petak, 10.04.2020 godine od 20 sati.

Predstava je premijerno odigrana 25.11.2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi. Tekst govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji …, a to je Hasan Kaimija. Preko njega je ispričana priča o prokletstvu, o ljubavi koja se događa samo na ovim prostorima, lik Hasana Kaimije zapravo je Bosanac i Hercegovac koji je na svojoj koži osjetio šta znači borba za slobodu, pravo na mišljenje, izbor i ljubav.
Glumačku postavu čine: Ajla Hamzić, Šerif Aljić, Amna Hadrović, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Vedran Vilogorac, Emir Sejfić, Amela Kreso, Goran Lozo, Jasmin Krpo, te gošća na harmonici Snježana Dujmović.

Podsjećamo, na pomenuti datum, 10.04. bilo je planirano svečano otvaranje ovogodišnjeg međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2020“ koji je zbog ranije proglašene pandemije i stanja nesreće na nivou FBiH, odgođen. Naime, festival je trebao biti otvoren predstavom „Sjećaš li se Doli Bel?“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, koja ja nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodjele nagrada bila je planirana za 17.04., nakon čega je trebao biti održan koncert popularnog rock pjevača Ramba Amadeusa.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ bit će podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

Ostanite kući!
Vaše Narodno pozorište Mostar