U Starom Gradu ispraćen akademik Tonko Maroević

SPLIT/STARI GRAD, 14. kolovoza 2020. (Hina) – Hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević (79), na vječni je počinak ispraćen u rodnom Starom Gradu na Hvaru u petak predvečer, a pogrebu su, uz obitelj i rodbinu, nazočili njegovi prijatelji i brojni štovatelji.

Posljednjem ispraćaju akademika Maroevića nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar zdravstva  Vili Beroš.

Maroević je ispraćen pjesmama Faroskih kantadura “Ja sam uskrsnuće i život” i “Bliže, o Bože moj.”  Za vrijeme polaganja lijesa akademika Maroevića u grob Faroski kantaduri su otpjevali pjesme: “Sutra će te ponit,”  “Krist na žalu” i “Fala”.

Predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt je u oproštajnom govoru za  Maroevića je rekao da je bio “ikona hrvatske kulture” i da je Akademija ponosna što je  bio njen član.

“On je bio putujući promotor vrijednosti hrvatske umjetnosti i kulture, ni jedan takav primjer u novijoj hrvatskoj povijesti nije zabilježen”, naglasio je Neidhardt.

Po Neidhardtovim riječima, Maroević je  bio Europejac, Mediteranac, Dalmatinac, Starograđanin.

“Za njim u Akademiji posebno žaluje grupa hvarskih akademika začeta još s Grgom Novakom, a Tonko Maroević nam je bio apsolutni simbol. Ja sam po majci sekundarni rezident Starog grada već 60 godina i kao takav pozivam sve da već nakon Velike Gospe i svetog Roka počnemo tražiti spomen obilježje za našeg vječnog Tonka”, naglasio je predsjednik HAZU-a.

Ravnateljica Instituta za povijest i umjetnost Katarina Horvat-Levaj je istaknula kako je Maroevićevo “znanje bilo golemo, njegova dobrota još veća”.

“Tonko nije bio samo veliki znanstvenik, on je bio i veliki čovjek, veliki prijatelj, svjetla točka u životu mnogih od nas, podrška u radu, nadahnuće i uzor. Jednom davno profesor Prelog je rekao – još nisam sreo čovjeka koji bi se ljutio na Tonka Maroevića”, naglasila  je Horvat-Levaj.

(Hina) xpgas ybdj