U Vukovaru otvoren Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

VUKOVAR, 12. lipnja 2020. (Hina) – Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je svečano otvorio Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru poručivši kako su odnosi s Bosnom i Hercegovinom posebno bitni i važni za njegovu Vladu.

“Povećali smo znatno novčana sredstva koja su uložena u potpore konkretnih projekata – od obrazovanja, zdravstva i kulture do gospodarstva. Povećali smo trgovinske odnose, intenzivirali odnose s Bosnom i Hercegovinom – otvorili dva konzulata, predstavništva gospodarske komore, radioteleviziju, uspostavili bolje prometno povezivanje”, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon otvorenja Ureda Zaklade.

Sve to, kako je istaknuo, pridonosi jačanju položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Kardinal Puljić: Zaklada je ohrabrenje za naš opstanak i budućnost u BiH

Po riječima nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog i predsjednika Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, kardinala Vinka Puljića znakovito je da upravo iz Vukovara kreće provedba obnoviteljskih projekata koje provodi Vrhbosanska nadbiskupija.

“Ovdje smo otvorili zakladu kako bi dobročinitelji mogli lakše ulagati sredstva koja se mogu kontrolirati”, rekao je kardinal Puljić i dodao da će Zaklada raditi transparentno pa će se u svakom trenutku znati u što se ulaže novac.

“Zaklada će biti ohrabrenje našeg opstanka i naše budućnosti u Bosni i Hercegovini”, poručio je kadinal Puljić.

Po riječima upravitelja Zaklade, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre, djelovanje Zaklade bit će usmjereno prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama, ali i financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, za učenike i studente. Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja, a bavit će se i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.

Svečanost prošla bez gradonačelnika Penave

Koordinator za projekte vrhbosanske nadbiskupije Antun Ivanković podsjetio je kako je Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije, sa sjedištem u Vukovaru, osnovana u veljači ove godine kao neprofitna organizacija usmjerena na humanitarno i socijalno djelovanje koja će provoditi projekte na području Republike Hrvatske i Vrhbosanske nadbiskupije.

Na svečanosti nije bio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kojemu organizatori i nisu uputili poziv, uz opravdanje da su pozvani samo oni koji su bili aktivno uključeni u osnivanje Zaklade.

(Hina) xzdra ybdj