170 godina Hrvatskog jezika u javnoj uporabi

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije bio je nazočan na obilježavanju  obljetnice 170 godina hrvatskog jezika u javnoj uporabi i 50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika koja je, u organiziranju Zavoda za školstvo HNŽ, održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Herceg podsjetio je na znamenite riječi Ivana Kukuljevića Sakcinskog izrečene u Hrvatskom saboru koje su inicirale uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu 1847. godine.

„Borba za očuvanje samobitnosti i samosvojnosti hrvatskoga jezika nastavljena je i u godinama koje su uslijedile, a u Bosni i Hercegovini ona i danas traje“ kazao je predsjednik Herceg, istaknuvši kako je hrvatski jezik ustavno i zakonski ravnopravan s druga dva jezika, ali u praktičnoj provedbi jezične ravnopravnosti postoje značajni problemi.

„Stoga, na poseban način pozdravljam i podržavam  ideju Zavoda za školstvo da različitim aktivnostima među mladeži, od one osnovnoškolske do studentske, osnaži svijest o ulozi hrvatskoga jezika – jer narod je živ dok je živ njegov jezik, vjera i tradicija – „zatreš li jezik, zatro si narod“, kazao je predsjednik Herceg apeliravši na roditelje, prosvjetne i javne djelatnike, da u svom radu i osobnom životu svakodnevno na naraštaje koji dolaze prenose ljubav prema materinskom jeziku.

 

AUDIO: Nevenko Herceg