Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić oštro osudio napade na banjolučkog biskupa Franju Komaricu

Sarajevo – Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u nedjelju je oštro osudio napade na banjolučkog biskupa Franju Komaricu a posebice one koji dolaze od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ističući kako je riječ o nedospustivom postupanju političara koji ujedno bježi od istine o stradanjima Hrvata na području tog entiteta tijekom proteklog rata u Bosini i Hercegovini.

U izjavi koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) kardinal Puljić uputio je i zamjerke hrvatskim političarima u BiH koje je upozorio kako nikada nisu na ozbiljan način otvorili pitanje statusa Hrvata u RS-u.

“Nedopustive su i za svaku osudu prijetnje entitetskog predsjednika Dodika i pojedinih drugih predstavnika vlasti biskupu Komarici, poznatom borcu za istinu i jednakopravnost. Umjesto da napokon poduzmu nužne korake za ispravljanje brojnih nepravdi nanesenih slabijima, očita je želja da se prijetnjama utiša jedan od rijetkih glasova koji se ne miri s potpunim iskorjenjivanjem svega što je hrvatsko i katoličko u cijelom entitetu RS”, stoji u izjavi kardinala Puljića.

Kardinal Puljić je istaknuo kako se u cijelosti pridružuje pozivu biskupa Komarice političarima kako u BiH odnosno RS tako i u Hrvatskoj da se napokon počnu ispravljati nepravde učinjene Hrvatima u BiH, posebice onima s područja Banja Luke koji su najprije prognani a potom im se desetljećima priječi povratak.

Kako je i sam rođen u okolici Banja Luke vrhbosanski je nadbiskup naveo kako stoga ima dodatnu potrebu pozvati sve da taj grad bude mjesto zajedničkog življenja u različitostima ali i mjesto gdje će se ispraviti ratne nepravde nanesene Hrvatima među kojima su i članovi kardinalove kao i biskupove obitelji.

To je, kako ističe kardinal Puljić, istodobno i zadaća svih političara u svim mjestima u kojima su počinjenjene nepravde nad onima koji su u manjini.

“Među nepravdama, koje vape u nebo, jest i nemogućnost mnogih da pronađu posmrtne ostatke svojih najbližih te da ih dostojno sahrane i pored njih se Bogu pomole. Zar se mogu nadati dobru i Božjem blagoslovu oni koji poštuju grobove svojih pokojnih, a u isto vrijeme priječe da oni drugi i drugačiji čine to isto?”, upitao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski je nadbiskup optužio hrvatske dužnosnike u BiH da nikada nisu otvorili pitanje položaja Hrvata u današnjoj RS niti su se za njih zauzeli.

“Očekujem od međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini i od svih vlasti na državnoj razini, a na osobit način od hrvatskih predstavnika vlasti u BiH koji nikada nisu na ozbiljan način postavili pitanje jednakopravnosti Hrvata na teritoriju RS, da se suprotstave politici, kako ih pojedini nazivaju, etnički čistih prostora jer je to u suprotnosti sa svim zakonima utemeljenim na pravdi i jednakopravnosti, a na osobit se način protivi Božjim zakonima”, poručio je kardinal Puljić.

Političare je podsjetio kako teritorij ne smije biti važniji od čovjeka, a država i svaka državna vlast dužna je biti u službi svakog čovjeka.

“Unatoč prijetnjama, Crkva se nikada i ni po koju cijenu neće pomiriti s nepravdom i uvijek iznova tražit će da nepravda bude ispravljena bez obzira o kome je riječ. Isto tako, Crkva će uvijek moliti za pokojne i nastojat će na dostojan način obilježiti njihove grobove. To je činila i u daleko težim i opasnijim vremenima od ovih današnjih, a to će činiti i ubuduće. Posljednji koji bi joj to trebali priječiti jesu oni koji obilaze mjesta stradanja svoga naroda, a to isto zabranjuju drugima”, poruka je kardinala Puljića koji je postavio pitanje dokle će se tako postupati.

Na kraju je podsjetio na poruke pape Franje poslane tijekom njegova posjeta Sarajevu u lipnju 2015. godine.

Sveti otac tada je poručio kako bismo “svi trebali prepoznati naše temeljne ljudske vrijednosti, kako bismo se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasiljem. U ime se ovih vrijednosti može i mora surađivati, graditi i razgovarati, opraštati i s njima rasti.”.