Zastupnik Mario Mikulić: I ove godine izborili smo 25 milijuna KM za stambeno zbrinjavanje mladih

Riječi podrške građanima i vlastima Republike Hrvatske koja je pogođena strašnim potresom već treći put u godinu dana, na današnjoj sjednici ZD Parlamenta FBiH, prvi je uputio zastupnik HDZ-a BiH Mario Mikulić.
Zastupnik Mikulić, u svojoj raspravi izdvojio je nekoliko značajnih stavki iz predloženog proračuna Federacije BiH za 2021. godinu koje se prvenstveno odnose na mlade, ali i trenutačno najvažnije teme poput borbe protiv pandemije, podrške pogođenom gospodarstvu, ali i pomoći nižim razinama vlasti.
Mladi u Federaciji BiH i iduće će godine, zahvaljujući podršci federalne Vlade, lakše do rješenja stambenog pitanja. Unatoč krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, subvencije u iznosu od 25 milijuna maraka za kredite za stambeno zbrinjavanje, stavka su koja se, također, našla u proračunu za iduću godinu, koji je usvojen na današnjoj sjednici Parlamenta FBIH. Na značaj ovog pitanja u svom govoru tijekom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, osobit naglasak stavio je mladi zastupnik Mario Mikulić.
„Ovakva pogodnost, uvelike će olakšati osamostaljivanje mladih ljudi i dati im poticaj za ostanak u BiH. Nadam se kako je ovo tek početak u našoj borbi za bolji život i perspektivu mladog čovjeka“, kazao je, između ostalog, u svom govoru zastupnik Mikulić.
Na mlade ljude pozitivno bi trebala utjecati i stavka u proračunu od 50 milijuna maraka koja se odnosi na zapošljavanje i samozapošljavanje, koja ranijih godina nije bila planirana u proračunu.
„Ova stavka veliki je iskorak u mjerama zapošljavanja, što je u vremenu kojem živimo, za sve ljude, a osobito mlade iznimno važno. Značajno će utjecati i na podizanje gospodarstva u Bosni i Hercegovini koje je posljednjih mjeseci pretrpjelo ogromne štete“ naglasio je Mikulić.
Štete su pretrpjeli i proračuni gradova i općina odnosno županija koje su prva instanca s kojima se građani susreću. Stoga će, od iznimnog značaja biti financijska sredstva od 200 milijuna KM transfera prema županijama i 30 milijuna KM prema gradovima i općinama, od čega je 20 milijuna za kapitalna ulaganja koja ranije nisu bila planirana.
Između ostalog, usvojen je i transfer od 60 milijuna KM prema zdravstvu, kojim će se pomoći funkcioniranju zdravstvenih ustanova i poboljšanju statusa zdravstvenih radnika.