„Značaj prostora bez duhanskog dima- svi dišemo (č)isti zrak“

 

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH predviđa, među ostalim, i zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim mjestima.

O ovom aktualnom pitanju govorimo na Sajmu kvalitete zdravog načina života Good life u Mostaru, u organizaciji Agencije PRimera i suorganizaciji federalnog zavoda za javno zdravstvo. Temom predavanja prof. dr. Aide Ramić Čatak, federalne koordinatorica za kontrolu duhana i pomoćnice direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH je „Značaj prostora bez duhanskog dima – svi dišemo (č)isti zrak“.

„Iskreno se radujem, dolazim podijeliti nešto što struka kaže i što je dokazano kroz različita istraživanja te da predstavim funkciju naše ustanove u pripremi novog zakona. Nadam se kako ćemo pravo na boravak u prostoru bez duhanskog dima shvatiti kao svoje pravo na zdravlje, a ne kao diskriminaciju“, poručila je dr. Ramić Čatak, najavljujući svoje izlaganje na Sajmu.

Umjesto uvriježenog mišljenja kako je u našem mentalitetu „cigareta uz kavu“, doktorica je naglasila kako u naš mentalitet treba unijeti brigu za zdravlje.

Svi su pozvani, a posebno ugostitelji i konzumenti duhanskih proizvoda, na predavanje, koje će biti održano u nedjelju, 29. listopada od 16 do 17 sati u dvorani Queen na 6. katu Mepas Malla, dr. Aidi Ramić Čatak. Nakon predavanja, moći će se postaviti i pitanja.