Znanost i poboljšanje ljudskog života

U trideset osmoj emisiji religijske kulture „Živi mostovi“ urednika i voditelja mr. sc. Zorana Zekića tema je bila „Znanost i poboljšanje ljudskog života“. U novije vrijeme se dosta priča o kvaliteti života, o kvaliteti vode, hrane, zdravlja. Međutim, pitanje je koliko nam je život kvalitetniji po tom pitanju. Budućnost je u rukama tehnologije. Čovjek je postao praktičar, nema više filozofije kao što je bilo u staroj Grčkoj od Sokrata, Platona ili Aristotela.
Veliki iskorak u medicini je doveo do toga da je moguće birati spol djeteta, boju očiju i kože. Međutim, tu moramo odrediti granice do koje možemo ići u tim manipulacijama. Nije svako znanje i čin na dobrobiti čovječanstva. Eugenika je dio medicine koja se bavi poboljšanjem ljudske vrste. Znači li to da se treba društvo pročišćavati od bolesnih i nesposobnih. Treba li neka aplikacija odlučivati koje dijete se može roditi a koje se treba abortirati!?
Svetost ljudskog života se ne smije izgubiti iz vida. Bez obzira na tehnički napredak i razvoj, neke temeljne aksiome moramo usvojiti. U protivnom ćemo se samo uništiti, kao civilizacija i kao ljudski rod. Život je vrhunska vrijednost i nema cijenu. Embrij je život, i ima pravo da se razvije i rodi te živi do prirodne smrti. Skrivaju se podatci o tome koliko se godišnje embrija proizvede pa zaledi i nakon pet godina ubije. Čovjek ne može biti na mjestu Boga.
Sve što je izvodivo, ne znači i da je moralno dopustivo!
Sve više je emisija i o kulinarstvu, o medicini i zdravlju, reklamiraju se različite tablete i proizvodi za pomlađivanje kao i različiti suplementi kao dodatci prehrani. Sve je manje teorije, a daleko više praktičnih mišljenja. Ipak, briga za cjelovit život je nužan za napredak. Život je prevažan da bi se manipuliralo nekim njegovim dijelovima ili stvarima. Poigravanje genima i genomima, odnosno nasljednim osobinama sigurno ima svoje i neželjene pojave o kojima nitko ne vodi računa, osim Crkve ili nekih humanih znanstvenika. Bioetika je dio medicine koji se bavi poboljšanjem kvalitete ljudskog života. Embrij se ne smije gledati kao neki genetski materijal ili nakupina stanica, nego životi čovjeka. Što sa pohranjenim i zaleđenim embrijima!?
Moralno je dopustivo ono što je u službi ljudi, ali ne i da čovjek postaje objekt. Ne možemo čovjeka staviti na vagu, u smislu dobrih i loših gena ili bolesti. Ne možemo izmjeriti kao na vagi njegovu ljubav, prijateljstvo, vjeru, a neki upravo to pokušavaju. Nedavno su računali, kada bi čovjeka rastavili u organe, možda bi za njega dobili stotine tisuća maraka ili eura, za bubrege, za jetru, za srce, pluća i ostale organe. Kada bi čovjeka rastočili na kemijske elemente, ne bi vrijedio više od par stotina maraka, jer 75 posto je vode, nešto kalcija iz kostiju i drugih elemenata, a ima čovjek u sebi i zlata. Ali to bez cjeline i bez duše, u konačnici ne vrijedi ništa. Cjelovito je smisleno i neprocjenjive vrijednosti.
Čovjek, naprosto ima svoju vrijednost i položaj u svijetu, i ne može biti na mjestu Boga! Nikada čovjek neće biti besmrtan. S druge strane ne može se svoditi i na materijalne resurse ili trenutačne procjene i tržišnu vrijednost.
Biti čovjek je prekrasno, kako to i reče jedan pjesnik, „Biti čovjek – kako to gordo zvuči“.

 

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama

Urednica programa: Ana-Marija Dedić

Urednik emisije i voditelj: Zoran Zekić

Tonska realizacija: Darko Majerski

Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 20.6. 2024. godine.

88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!

STREAM : www.glasmostara.ba

https://www.facebook.com/mostarska.panorama/

https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/