Znanstvenici vjernici

 

U Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosača u Mostaru održana je Manifestacija iz katoličkog vjeronauka „Znanstvenici vjernici“ za učenike prvih razreda srednjih škola u našoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ujedno je i posebna tema 32 emisije „Živi Mostovi“, koja se bavi religijskom kulturom, urednika i voditelja mr. sc. Zorana Zekića. Organizator manifestacije je Zavod za školstvo Mostar i savjetnik za vjeronauk prof. Željko Bušić. Na manifestaciji su sudjelovali učenici i njihovi mentori vjeroučitelji koji su sa njima uradili teme i afirmirali znanstvenike i vjernike kako u Crkvi u Hrvata tako i u cijelom svijetu.

Generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo za ovu prigodu je srdačno pozdravio sve sudionike te istaknuo kako je za ovu temu jako važan i naš znanstvenik Ruđer Bošković koji je rodom preko roditelja iz Ravnog, a dalje ga put odveo u Dubrovnik i Italiju gdje je dao veliki doprinos i Crkvi i znanosti. Iskazao je svoje iskustvo iz srednje škole kada je bio u Firenci i Rimu, te kako je bio očaran arhitekturom i strukturom. Ipak se prisjetio Ruđera Boškovića koji je rodom iz naših krajeva te kao svećenik, vjernik i znanstvenik dao značajan pečat vjeri i znanosti. Upravo je on spasio kupolu svetog Petra u Rimu koja se trebala raspasti u 18 stoljeću. Naime, Bošković je iz malog sela i kamena, naše biskupije, otišao u Rim i pomogao je u rješavanju velikih arhitektonskih zdanja pa i spomenute kupole. Don Nikola je potakao srednjoškolce da uče i napreduju na ponos svoje obitelji i škole, ali i hrvatskog naroda i Crkve u Hrvata.

Akademik Vladimir Paar u poučnom video o postanku svemira, ističe da je to drugo ključno pitanje nakon položaj čovjeka u svemiru. Kada je u pitanju znanost u zadnjih stotinjak godina, mislilo se od strane znanosti da svemir vječan, da je uvijek postojao i da će postojati, dok je vjera bila na stavu daje svemir u jednom trenutku stvorio Boga i da nije vječan. Početkom dvadesetog stoljeća veliki Albert Eistein postavlja svoju teoriju relativnosti te se uključuju i drugi matematičari, ali i znanstvenici svećenici, te postavljaju nove jednadžbe i dolazi se do teorije Velikog praska (Bin Banga) da je svemir u ekspanziji ili širenju i da je postao eksplozijom iz jedne točke prije oko 14 milijardi godina.

Ključno pitanje, što je bilo prije nego je stvoren svemir, najbolji odgovor je dao sveti Augustin. Jer su i njega vjernici pitali u 4 stoljeću, kada je živio, biskupe Augustine što je bilo prije nego je Bog stvorio svijet, na što im je odgovorio da vremena nije bilo, jer u trenutku kada je Bog stvorio svemir, materiju i energiju, stvorio je i vrijeme. Od tada teče vrijeme i prirodni zakoni po kojem se razvija materija i kasnije život i konačno sav život i čovjek, i to upravo po Božjem kodu ili planu, odnosno stvaranju.

Poslušaj cijeli razgovor na službenom YouTube kanalu radija Mostarska panorama.

Urednica programa: Ana-Marija Dedić
Urednik emisije i voditelj: Zoran Zekić
Tonska realizacija: Ivan Raguž
Produkcija: Radio Mostarska panorama, Mostar, 9. svibanj 2024. godine.
88, 1 FM-Radio koji Vas sluša!
STREAM : www.glasmostara.ba
https://www.facebook.com/mostarska.panorama/
https://www.instagram.com/mostarskapanorama_88.1_fm/