Zovko u Europskom parlamentu ugostila mlade iz Mostara

 

Zastupnica Željana Zovko ugostila je ovog tjedna u Europskom parlamentu u Strasbourgu posjetitelje iz Mostara. Tijekom tri dana boravka više od trideset mladih iz Bosne i Hercegovine imalo je priliku upoznati se s radom i funkcioniranjem Europskog parlamenta, u kojem se donose odluke koje direktno utječu na život svih građana EU.

Posjetitelji su prisustvovali predavanju o institucijama Europske unije, na kojem im je objašnjeno kako funkcionira donošenje zakona na razini EU, donošenje proračuna, aktivnosti hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, mogućnostima iskorištavanja fondova te o programima Europske unije koji su namijenjeni mladima, poput Erasmus + programa.

Mladi su imali priliku upoznati se s radom zastupnice Zovko i njezinim svakodnevnim aktivnostima te su iz prve ruke vidjeli kako izgleda dan zastupnice Zovko tijekom održavanja plenarne sjednice u Strasbourgu.

Neposredno prije službenog otvaranja plenarne sjednice posjetitelji su boravili u glavnoj vijećnici u kojoj se izglasavaju ključne odluke koje utječu na svakog građanina EU, pa tako i na njih. Posjetili su i novootvoreni Planetarium gdje su kroz dinamične i interaktivne multimedijske alate mogli vidjeti kako se točno oblikuju zakoni i donose odluke u Parlamentu i u ostalim europskim institucijama.

Posjet mladih koincidirao je i s posjetom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića Europskom parlamentu. Tom su se prigodom susreli s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem te su prisustvovali i njegovom izlaganju o Bosni i Hercegovini na Odboru za vanjske poslove, gdje su iz prve ruke vidjeli kako funkcionira taj odbor.

Osim navedenih susreta, posjetitelji iz BiH susreli su se i s Davidom McAllisterom, predsjedateljem Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, koji ih je na početku otvaranja sjednice pozdravio i izrazio iznimno zadovoljstvo što su upravo posjetitelji iz Bosne i Hercegovine prisutni tijekom razmjene mišljenja predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i zastupnika u Europskom parlamentu.

Na kraju posjeta zastupnici Zovko uručen je poklon učenika Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar, koji su joj poslali svoje ručne radove kao zahvalu za njezinu podršku njihovom radu.